Po dežju vedno posije sonce……. in rastejo gobe
Po dolgotrajni suši in
slabi gobarski letini je vse ljubitelje narave in gob razveselila novica, da so
v dolenjskih in belokranjskih gozdovih začele rasti gobe. Mogoče se boste
vprašali, zakaj jih omenjamo na blogu Podjetniškega inkubatorja
Podbreznik? Odgovor je preprost, ker se gobarjenje
lahko razume kot hobi, zabava, sprostitev in še kaj bi se našlo.
Marsikateri mladi
podjetnik bi iz tega lahko naredil tudi dober posel J.
Vendar bodite pozorni, saj vas pri
nabiranju gob poleg nabiranja strupenih vrst omejuje tudi zakonodaja. Pravila
za nabiranje določa Uredba o zavarovanju samoniklih gliv. Po njej lahko posameznik
v enem dnevu nabere največ dva kilograma gob. V primeru ko ena goba tehta več
kot dva kilograma, lahko nabere le to gobo (čim več takih J).
Nabrane gobe pa je treba grobo očistiti že na rastišču, nožke s sabo. Pri
nabiranju pa uporabljate pletene košare in nikakor plastičnih vrečk, tako boste
omogočili širjenje spor.
Poleg zakonodaje se je pri
nabiranju gob potrebno zavedati, da vstopamo v naravni biotop, kateri ima svoje
zakonitosti.
·
Za začetek bi priporočili, da če se le
da, se v gozd odpravimo peš, v kolikor pa se vanj odpravimo z avtomobilom, se
je potrebno primerno vesti tudi na gozdnih prometnicah ter poskrbeti za varnost
parkiranih vozil pred nepridipravi.
·
Poskrbite za primerno obutev in obleko,
ki vas varujeta pred poškodbami, dežjem ter klopi.
·
Zavedajte
se da vstopate v življenjski prostor mnogih živali, zato ne povzročajte prekomernega
hrupa, po nepotrebnem plašite živali ter si pred vstopom v gozd ozrite po
morebitni tabli na kateri piše »POZOR območje MEDVEDA«.
·
Ne
poškodujte gob, ki jih ne nabirate.
·
Vedno
nabirajte le gobe , ki jih poznate.
Sedaj
je čas, ko lahko izkoristite svoj prosti čas za izlet/sprehod v gozd. Skupaj z nabiranjem gob lahko ta čas izkoristite kot
dober primer, kako se svet podjetništva
prelijete v naravno okolje. V gozdu vas
čakajo priložnosti, nevarnosti ter omejitve. Vendar ne pozabite, nabiranje gob
naj vam bo sprostitev po dolgih delovnih dneh. Zdaj pa veselo v gozd.
P.S. kratek namig za hiter
obrok – JURČKI Z JAJCEM
Nabrane
jurčke očistite in prevrite. Na ponvi prepražite čebulo in dodajte prevrete
jurčke. Dodajte poper in sol po okusu ter dušite 10 do 20 minut. Dodate jajca
(kokošja ali prepeličja, računajte 3 prepeličja za enega kokošjega) ter malo
peteršilja. In JURČKI Z JAJCI so tu, pa dober tek!
Avtor: JR
Ni komentarjev:
Objavite komentar