25. oktober 2013

AVTOMATIZACIJA OBJEKTOV

Tema objave je nastala zaradi nenehnega razvoja na področju avtomatizacije objektov, ki omogoča večje udobje bivanja. Na področju avtomatizacije objektov je bil v zadnjih letih dosežen velik napredek. Ti sistemi nam omogočajo upravljanje s sistemi ogrevanja, hladilnimi sistemi, senčili, video nadzornimi sistemi, upravljanje z razsvetljavo, in celo upravljanje z avdio in video napravami. Poleg upravljanja iz same hiše pa omogočajo tudi upravljanje na daljavo – daljinsko upravljanje. Za ta način upravljanja se najpogosteje uporablja internet ali pa kar mobilni telefon.

Ti sistemi nam prinašajo koristi pri rabi, varnosti in vzdrževanju, tako profesionalnih kot zasebnih ogrevalnih sistemov. Pod daljinski nadzor vključujemo vse tiste načine nadzora, pri katerih za upravljanje ogrevalnega sistema ni potrebna fizična prisotnost na sami lokaciji. Ob nadgradnji pa omogočajo še sms sporočila ali klice ob alarmnih stanjih oziroma če vrednosti npr. temperatur pobegnejo preko določenih meja.

Sam sem si doma naredil mini nadzorni sistem ki mi meri notranjo in zunanjo temperaturo ter jih prikazuje na spletni platformi Xively. Link je javno dostopen in si ga lahko ogledate tukaj. Spodnja slika pa prikazuje grafe potekov teh temperatur, ki so dostopni tudi na zgornji povezavi.



Bojan Fabjan

1 komentar: